Birger och Ingemar på Gästgivaregården i Dimbo tycker till

 gastgivaregarden

Ekologisk potatisodling sida vid sida med den konventionella

Bröderna Gustafsson på Gästgivaregården i Dimbo utanför Tidaholm väljer att börja odla ekologiskt i mindre skala. Från ett första framgångsrikt år med god skörd ökar man nu till ca 35 ha ekoodlad potatis.

Vi odlar nu potatis på 210 ha med konventionella metoder sedan många år och har inga planer på att växla om till en helt ekologisk odling. Men vi ser ju att prisnivån och lönsamheten just nu är störst på ekosidan och vill förstås var med på tåget och öka vår lönsamhet och konkurrenskraft.

Att gödslingen är en viktig framgångsfaktor för oss är ingen underdrift. Vi valde Ekoväx 6-3-8-5 efter att ha gått igenom marknadens utbud på ekogödsel som lämpar sig för radgödsling. Vi fick en optimal näringsblandning till rätt pris från Ekoväx – helt enkelt mest gödsel för pengarna.

Fakta Gästgivaregården
Gården ägs av bröderna Birger och Ingemar Gustafsson och drivs tillsammans med 4 fast anställda samt säsongsanställda vid behov.

Odlingsarealen med tillhörande gårdar och arrenden: 950 hektar. Egenägd areal: 1430 hektar inkl. skog.

Konventionell odling: Potatis odlas på ca 210 ha och i övrigt odlas främst maltkorn, höstraps, råg och havre. Ekologisk odling 2016: 35 ha potatis samt 110 ha spannmål

I verksamheten finns även 2 vindkraftverk. Dimbo på 800 kW och ett annat på egen mark i Skörstorp på 2 MW.

Gästgivaregården levererar ca 8500 ton potatis per år.