Välkommen till EkoNyheterna med det senaste från Ekoväx, Slätte gård och Slätte Ekodag.

Det händer alltid något nytt hos oss, vi växer med nya projekt och idéer kring Ekoodling. Vill du ha mer information om någon nyhet kontakta Emil eller Therese.
nyhetsstripe

Idag är det 1 mars

Någon som äter massipantåta idag kanske? Fössta tossdan i mass.

Våren är INTE här hos oss än men vår pellletsproduktion rullar på så när väl våren kommer så finns det gödning. Snön ligger packad på marken efter senaste dagarnas blåst och iskyla. Känns långt till vårbruk nu...

Det blir lite mer inomhus jobb nu varvat med frusna vattenledningar som behöver tinas upp. I Storkila är det mycket maskinunderhåll och små byggprojekt som behövde avslutas. En sak vi gör ute nu är att gräver lite. Vi har även anlagt en ny skogsväg inför avverkning. 

Anmälningar har börjat trilla in för årets Ekodag 19 juni, 1600 kr för att delta på dagen och 500 kr extra för att vara med på kvällens festligheter.

Ekogalan 2018

Den 25 januari var vi i Stockholm på årets upplaga av Ekogalan. Som alltid väldigt trevligt med en ordentlig mix av människor.

Här är en sammanfattning från Ekoweb:

"Ekoweb har summerat de preliminära försäljningssiffrorna för den ekologiska livsmedelsmarknaden för 2017. Sammanställningen visar att försäljningen av ekologiska livsmedel har ökat med 9,8 procent 2017. Ekoandelen av den totala livsmedelsförsäljningen uppgick till 9,3 procent, en ökning med 0,6 procentenheter (8,7 procent, 2016).

Totalt såldes ekologiska livsmedel för 27,9 miljarder kronor 2017. Det är en ökning i värde med 2,5 miljarder kronor jämfört med 2016. Ekowebs prognos från förra året visade på en ökning av 15 procent för 2017 och halvårsrapporten 2017 visade en tillväxt på 7-8 procent.

Systembolaget är den näst största aktören när det gäller ekologisk livsmedelsförsäljning i Sverige Systembolaget fortsätter att öka sin försäljning av ekologiska drycker. Försäljningen ökade till 5,2 miljarder kronor 2017 (4,5 miljarder kronor, 2016). Systembolaget ökade sin försäljning med 14,2 procent, 2017.

Den ekologiska livsmedelsförsäljningen har fortsatt att utvecklas mycket positivt inom Foodservice. Här har försäljningen ökat med 15 procent under året, både i den privata hotell- och restaurangmarknaden och för offentlig sektor. Anmärkningsvärt är att den offentliga sektorn 2017 har en ekoandel på hela 35 procent. Det är bäst i världen!

I detaljhandeln växer den ekologiska livsmedelsförsäljningen fortfarande men i betydligt lugnare ökningstakt jämfört med de fem senaste åren. Den största aktören, ICA, ökade den ekologiska livsmedelsförsäljningen med 2 procent, Coop 1 procent och Axfood med 5 procent. De mindre aktörerna Lidl, Mathem och Netto har tillväxttal på mellan 10-46 procent."

ekogala2018
Här är konferencier Svante Kaijser tillsammans med Landsbygdsministern Sven- Erik Bucht.

Nordisk Råvara- odlarträff

Vi hade nästan alla odlare som oldar till Nordisk Råvara hos oss på en odlarträff. Vi fick god mat på råvarorna som vi själva odlar, dvs olika linser, ärtor, bönor osv. Jättegott!

Efter lunchen hade Nordisk Råvar anordnat en försläsning med norrmannen Vibhoda Holten och därefter pratade kocken Stefan Eriksson om hur dessa "nya" svenska råvaror vattnar kockars smaklökar.

 IMG 0289

IMG 0293

IMG 0298

IMG 0310