Kalciumprodukter
Kalcium fungerar som en ”lastbil” i växten – det bidrar till att transportera upp andra näringsämnen till växten. Till barn har man alltid sagt att ”mjölk ger starka ben”, då mjölk innehåller kalcium. Detta gäller även för växter. Kalcium bidrar till att stärka cellväggarna, vilket minkar risken för liggsäd. Kalcium ökar även cellmembranens genomsläpplighet, vilket minskar risken för svampangrepp. För potatis och grönsaker har kalcium också en stor inverkan på skalkvalitet och lagringsduglighet. Genom att tillföra kalcium årligen uppnås ett jämnare pH-värde jämfört med att kalka vart femte år. Eftersom en naturlig försurning sker varje år är det viktigt att tillföra kalcium årligen för att det inte ska uppstå en försämring av pH-statusen i jorden. Över året varierar pH-värdet – det är alltid som lägst på våren samt som högst under hösten och vintern. Kalcium hjälper även till att förbättra strukturen och aggregatbildningen i jorden, vilket förbättrar syresättningen och vattenhållningen.
I alla våra AgroPellets-produkter finns kalcium tillsatt. Ofta är det vall och marker med lågt pH-värde som kan behöva kompletteras med en extra kalciumprodukt utöver det som finns i våra AgroPellets. För detta ändamål har vi fem olika kalciumprodukter – Magnum 12, Magnum 12
Koppar, Calciprill, Calciprill S14 / Sulfoprill 14 och Kritkalk.