Skip to content

RAPSUTSÄDE

Vi har allt som hör rapssådden till, utsäde, gödsel och sluxx

När man odlar raps är det extra viktigt att tänka på försörjningen av kväve, fosfor och kalium – men även svavel och bor. Vi har allt vad som hör raps­sådden till.* Obs! Utbudet uppdateras löpande – så kontakta oss för aktuell lagerstatus. Läs mer om sorterna på scandinavianseed.se

*AgroPellets 8-3-5-3 passar perfekt till raps. Granubor är en ren granulerad borprodukt med 15 % bor som går att sprida med centrifugalspridare, frölåda, biodrill och liknande. Wigor S+B innehåller 77 % svavel och 2 % bor. I svavelsortimentet hittar vi Wigor S90, Sulfoprill 14, Polysulfat, Kiserit, med flera. Mot snigelskador är det en bra försäkring att sprida ut Sluxx runt åkerholmar och längst med diken, när du har etablerat din raps.

Vi har följande rapssorter att erbjuda marknaden:

Mercedes – höstraps

Med en av marknadens bästa vinterhärdigheter har Mercedes varit med många år och klarat av många tuffa vintrar. Med långsam tillväxt på hösten hålls tillväxtpunkten nära marken. En lite långsammare start på våren gör att den klarar ”bakslagen” i mars och april bättre än andra sorter. Trots detta är den en av de första sorterna på marknaden som blommar, vilket är gynnsamt för eventuella baggangrepp. Sorten lämpar sig bäst att odla i mellersta Sverige och Svealand. Med sin vinterhärdighet avkastar den över medel i dessa områden. Sorten är förädlad av NZP.

Vill du läsa mer om sorten gör du det på Scandinavian Seed 

Explecit – höstraps utsäde

En riktigt trotjänare inom rapsodling och som har en långsam hösttillväxt med god övervintring. Explecit är lång och konkurrerar bra mot ogräs. Sorten är förädlad av Deklab och har drösningsresistens. Eftersom sorten varit med väldigt länge, har det visat sig att den klarar de flesta vintrarna och förutsättningarna under en växtsäsong. Lämpar sig att odla i mellersta Sverige och Svealand, samt avkastar över medel.

Läs mer om sorten på Scandinavian Seed 

Parcourse – höstraps utsäde

Efterföljaren till Mercedes från NZP som kom i marknaden till sådden hösten år 2021. Likt Mercedes har Parcourse samma egenskaper – långsam tillväxt på hösten, låg tillväxtpunkt och hög vinterhärdighet. Den stora skillnaden mot Mercedes är att Parcourse har en högre skördepotential. Sorten är bland de första på marknaden att börja blomma vilket minskar risken för baggangrepp. Parcourse är lite längre än medel och konkurrerar bra mot ogräs, men trots sin längd har den mycket god stråstyrka. Sorten lämpar sig bäst att odla i mellersta Sverige och Sveland, men hänger även med bra i södra Sverige med högavkastande sorter med sämre vinterhärdighet.

Vill du läsa mer om sorten gör du det på Scandinavian Seed

DK Exsteel – höstraps utsäde

Förädlad av Dekalb som har haft sorter på svenska marknaden länge – som Explecit, Exstorm med flera. Exsteel har drösningsresistens och snabb tillväxt på hösten. Viktigt när man odlar Exsteel är att inte så den för tidigt på hösten, då den lätt kan skjuta iväg tillväxtpunkten och frysa bort. Sorten blommar tidigt på våren, samt är lång och stråstyv – vilket konkurrerar bra mot ogräs. Exsteel har avkastat högst av alla rapssorterna i 5-årsmedel, år 2017–2021! Detta är en sort med stor potential men lite sämre vinterhärdighet. Bör helst odlas i Sydsverige och mellersta Sverige med gynnsamt klimat.

Vill du läsa mer om sorten gör du det på Scandinavian Seed 

Expose – höstraps utsäde

Dekalb har försökt hitta efterföljaren till Explecit, som många känner till. Expose är mer kompakt i växtsättet med ett styvt strå och låg tillväxtpunkt. Sorten har en långsam/medel tillväxt på hösten vilket möjliggör att den inte förväxer sig på hösten vid normalsådd, vilket ger ett stort såfönster. Expose har dubbel phomaresistens (RLM 7/polygenic) och TuYV-resistens. Den lämpar sig att odla i hela landet, från Svealand till Skåne. Expose har bra oljehalt och hög avkastning.

Vill du läsa mer om sorten gör du det på Scandinavian Seed 

Arrivée (NYHET) – höstryps utsäde

Efter ett par tuffa vintrar för raps är det några som valt att prova höstrybs. Viktigt är att inte så för sent (samma datumspann som för raps), samt att inte så den för tjockt (runt 80 plantor/m2) och gödsla den som en höstraps på hösten. Rybsen har förmågan att inte dra iväg på höjden, som raps kan göra på hösten och får därför en lägre tillväxtpunkt och bättre konkurrens mot ogräs. Rybs mognar mycket tidigare än raps (oftast i juli) och har en lägre skördepotential än raps – uppnår man över 3 ton/ha ska man vara nöjd! Rybsen tål även kyla bättre än raps och är på så vis odlingsäkrare. Dock är rybs känsligare för väta, vilket gör att den lättare ”ruttnar” bort på våren än raps. Arrivée är drösfast och avkastar bäst utav de höstrybssorter som finns på marknaden.

Vill du läsa mer om sorten gör du det på Scandinavian Seed  

Prata med oss

personal_2022_fredrik

Fredrik Bondesson

Säljare Väst

personal_2022_staffan

Staffan Svensson

Säljare Öst
(föräldraledig 2/4–31/8)

ekovax_personal_herman_6

Herman Lönnqvist

Säljare Syd &
Öst (2/4–31/8)