Skip to content

Om Ekoväx

Ekoväx – för vår gemensamma framtid

Redan som liten tyckte jag att traktorer vore kul att jobba med, men fick alltid höra att ”det där med lantbruk kan man ju inte leva på”. Okej då, det fick väl bli arkitektlinjen då… Men det var något med odlarlivet som drog, så redan några år efter tjugoårsdagen skuldsatte jag mig rejält och förverkligade drömmen om en gård i Hovatrakten. Och det gick så där, hyfsat men inte mer. Snart började jag räkna på konsekvenserna att ställa om till ekologisk produktion – och allt tydde på att det skulle löna sig bättre, trots en del kraxande olyckskorpars varningar. 

Det blev alltså en total omställning till KRAV-odling för min del 2005, och det har jag aldrig behövt ångra. Ekologiskt var på den tiden bara en fråga om ekonomi för mig – men det var då det. Insikterna om den ekologiska odlingens betydelse för klimatet och vår gemensamma miljö har vuxit år från år, och med dem också engagemanget. Att det i de flesta fall också är en riktigt bra affär har blivit en trevlig bonus snarare än ett huvudmål.

Att hitta insatsvaror med rätt kvalitet visade sig tidigt vara svårare än jag hade trott. Benmjöl kunde jag till exempel bara hitta i Norge, där mycket byråkrati höll på att sätta käppar i hjulet. Jag passade på att köpa mer än jag behövde själv och sålde vidare till kollegor. Så var bollen i rullning och Ekoväx drog igång på allvar 2008, med allt större egen pelletsproduktion som efterhand förfinades steg för steg och blev alltmer rationell. Så småningom kom Therese in som delägare och kompletterade med administrativa erfarenheter och tillväxten tog fart på allvar. Allt fler lantbrukare ifrågasätter de traditionella metoderna och vänder sig till oss för support – och vi delar gärna med oss av vår gedigna erfarenhet. 

Idag kan vi lleverera ett tjugotal gödselprodukter godkända för ekologisk odling, liksom även eget utsäde, från vår egna produktionsanläggning på Storkila. I det ständigt växande sortimentet hittar du till exempel också vallfrö och vinass – och mer är på gång. Flertalet produkter testas dessutom i praktisk drift på Slätte gård som jag driver privat – så vi vet vad som fungerar!

Vi har med åren vuxit till ett sammansvetsat gäng på tjugo entusiaster som alla brinner för att hjälpa dig att göra rätt på vägen mot en ekologisk odling. Produktionen har vi i direkt anslutning till kontoret och vi är tillräckligt små för att vara lyhörda och snabbfotade – men samtidigt också tillräckligt stora för att ha de rätta utvecklingsresurserna och den leveranskapacitet du behöver, nu och i framtiden.

Till slut ska erkännas att det faktiskt är lite krångligare att odla ekologiskt. Att lyckas kräver lite mer eftertanke och lite mer noggrannhet – och vi måste alla jobba på att motivera konsumenterna att fortsätta göra miljöriktiga val oavsett konjunkturen. Men belöningen gör mödan värd. Inte bara på sista raden i resultaträkningen, utan också i form av ett riktigt gott samvete. 

Emil Olsson, VD

pellets
ton pellets sedan 2017
0
löv
års erfarenhet
0

Vi driver sedan 2017 pelletsanläggningen och Storkila Gård med två solcellsanläggningar båda på vardera effekt av 255 kW.

Ekoväx står för kunskap och kvalitet.

Vi är ett välsvarvat team från råvarumottagare till färdig produkt redo för leverans. Ekoväx är inte bara en gödselproducent utan också en partner till Sveriges ekolantbrukare då vi själva brukar ca 1 750 ha. När du kontaktar oss kontaktar du en like – en jordbrukare precis som du. Ekoväx vill stå sida vid sida med sina kunder och bistår gärna med rådgivning och utbildning för att kunden ska lyckas med sin odling. Vi vill att fler ska lyckas.

Idag har vi över 20 gödselprodukter på marknaden samt ett eget sortiment av utsäde – vår, höst och raps. Vi säljer ungefär 12 500 ton pellets per år och utöver pellets också vinass, utsäde, vallfrö och andra gödselprodukter godkända för ekologisk produktion.