Kaliumprodukter
Kalium är det vanligast förekommande makronäringsämnet i våra jordar, det finns i mineraler. Kaliumet blir tillgängligt för grödan genom vittring. Det lättillgängliga kaliumet (K-AL) finns i markvätskan medan det hårt bundna (K-HCI) återfinns fixerat mellan skikten som bygger upp en lermineral. Därför är det vanligt med höga kaliumvärden på lerjordar medan lättare jordar innehåller mindre kalium.
Växter behöver dock mer kalium än vad som finns tillgängligt i marken. Lerjordar med mycket kalium innehåller också ofta mycket magnesium. För att en växt ska kunna ta upp kalium måste det finnas en balans mellan magnesium och kalium i marken, den så kallade kalium-magnesium kvoten (K/Mg kvot). För att det ena ämnet inte ska låsa fast det andra bör kvoten vara mellan 1-3. Är kvoten hög är det magnesium som behöver tillföras för att balansera upp det. är kvoten låg behövs det kalium för att balansera upp det. Därför är det viktigt att kaliumgödsla jordar med höga kaliumvärden som har höga magnesiumvärden. Ofta hänger de ihop, en lera med mycket kalium innehåller ofta ännu mer magnesium.
Vallen har en förmåga att lyxkonsumera kalium om det tillförs i för stora mängder. Därför är det viktigt att ”portionera” ut kalium till vallen. Kalium rör sig lätt i marken och kan därför lättare urlakas på lättare jordar.
Kalium reglerar växtens pH samt saftspänningen och är viktigt för syntesen av proteiner och stärkelse, vid kaliumbrist minskar växtens motståndskraft mot svampangrepp eftersom cellväggar och stödjevävnader försvagas.