Skip to content

Jordbrukskalk

Kalka som ett proffs

Jordens pH är en avgörande faktor för tillgänglighet av växtnäring och optimal tillväxt hos plantan. Först och främst måste man se till att ha ett bra pH på sin mark. Då marken beroende på växtföljd försuras olika mycket varje år bör man därför underhållskalka – mellan 3–6 ton/ha kalk behövs för att återställa det kalcium som försvunnit på grund av försurande effekter och bortförsel.

Grunden till en bra skörd

I ekologisk odling erhålls en del kalcium årligen genom gödsling med pellets och stallgödsel, därför varierar behovet av underkalkning mellan ekogårdars intensitet i gödsling och växtföljd.

Ett bra pH gör så mycket mer än bara säkerställa att växten kan tillgodogöra sig näringsämnena som gödslas. Ett högre pH minskar även upptaget av tungmetaller i grödan, gör jorden mer lättbearbetad, torkar upp snabbare på våren och ökar mikrobaktiviteten med mer maskar och stärkt cellstruktur i växten. Detta ökar motståndskraften och missgynnar många jordburna svampar som klumprotsjuka, rotbrand och klöverröta. Optimalt för marken är att ha 20–30 % luft, 20–30 % vatten, 45 % mineral och 5 % organisk material.

Dags att öka pH-värdet?

Rätt pH är grunden för att växten ska kunna ta upp näringsämnena bra. Under början på 2020-talet visade fem forskare från SLU att en pH-höjning från 6,5 till 7 gav en skördehöjande effekt. De faktorer som visade sig påverka avkastningen mest var temperatur, pH och P-AL. I långliggande bördighetsförsök var det pH, P-AL och K-Al som hade störst påverkan på avkastning.

pH ser ut att ha en särskild roll på avkastning i höstvete och vårkorn som var dubbelt så hög vid pH 7 som vid pH 6. Forskarna rekommenderar pH på 7 för flera grödor. För raps och sockerbetor är optimum vid pH 7–7,5. Undantaget gäller för potatis som inte gynnas av högre pH (6–6,5) då högre pH kan leda till skorvbildning med risk för mangan- och magnesiumbrist.

Högre skördar ställer större krav på försörjning av alla näringsämnen. Ett pH på 6,5–7 ökar tillgängligheten av ett antal växtnäringsämnen, eftersom växttillgängligt kalcium stimulerar upptag av andra katjoner som kalium- och ammoniumupptag. För jord med hög mullhalt bör ett högt pH eftersträvas för att frigöra den näring som finns i jorden. I tabell 1 visas vilken NPK-effektivitet som erhålls vid olika pH-värden.

Vilken kalk ska man välja?

Ju finare kalken är ju snabbare effekt. Om det behövs en snabb pH-reglering och extra kalcium är en granulerad kalk att föredra. Granulerad kalk är extremt finmald vilket ger en snabb effekt. Granulerad kalk ska inte jämföras med traditionell kalk i lösvikt, utan de har olika användningsområden! Har man mark med lågt pH är det bra att kombinera granulerad kalk med lösviktskalk för att både höja pH på lång sikt och för året. Granulerad kalk fungerar också bra till grödor som behöver extra mycket kalcium. Läs mer om granulerad kalk på produkterna Magnum 12, Magprill, Calciprill och Sulfoprill 14.

Behöver marken magnesium, välj en kalkprodukt med magnesium i, istället för vanlig kalk med endast kalcium. Bas, Bas 4 eller Bas 12 anger andelen magnesiuminnehåll i kalken. Mg-AL bör ligga >5 på lättare jordar och >10 på lerjordar. Förhållandet mellan kalium och magnesium är också viktigt, då K/Mg-kvoten bör ligga runt 2. Nordkalks BAS-sortiment tillför både mjöl och kross med kalkvärde för ett års effekt och fem års effekt, beroende på siktkurvor och geologiskt ursprung.

Bor man i södra Sverige och inte har behov av magnesium så är Agrocarb från Omya ett bra alternativ. Krita reagerar mycket snabbare än kalksten eftersom den är mjukare och har en mindre partikelstorlek. En mjukare råvara i kombination med mindre partiklar gör det också lättare att uppnå ett pH över 6,5. Agrocarb bryts i Stevns på sydsjälland i Danmark.

 

NPK-effektivitet vid olika pH:

pH
4,5
5
5,5
6
6,5
N
30
43
77
89
100
P
23
31
48
52
100
K
33
52
77
100
100

"Vid utebliven kalkning kan upp till 30 % av gödseln förbli outnyttjad"

Ekoväx kan idag erbjuda kalk från ett flertal orter i Sverige – där man kan få både med och utan spridning, samt även få kalken spridd med styrfil:

Orsa

Typ: Kalksten
Innehåll: 38% Ca
Storlek: 0–3 mm
Kalkvärde år 1/5: 32/46
NV CaO: 52%

Glanshammar

Typ: Dolomit
Innehåll: 21% Ca, 12% Mg
Storlek: 0–1,5 mm
Kalkvärde år 1/5: 32/46
NV CaO: 52%

Forsby

Typ: Kalksten
Innehåll: 35% Ca
Storlek: 0-3 mm
Kalkvärde år 1/5: 35/46
NV CaO: 50%

Omya Agrocarb Stevns på Syd-själland

Typ: Krita
Innehåll: 36% Ca, 0,6% Mg
Storlek: 0-0, mm
Kalkvärde år 1/5: 51/51
NV CaO: 51%

Larsbo, Lindesberg

Typ: Dolomit
Innehåll: 22% Ca, 12% Mg
Storlek: 0–4 mm
Kalkvärde år 1/5: 23/36
NV CaO: 54 %

Uddagården

Typ: Kalksten
Innehåll: 33% Ca
Storlek: 0–2 mm
Kalkvärde år 1/5: 32/42
NV CaO: 48%

Ingaberg

Typ: Kalksten
Innehåll: 35% Ca
Storlek: 0–3 mm
Kalkvärde år 1/5: 32/46
NV CaO: 49%

Granulerade kalkprodukter

Calciprill

Calciprill

Calciprill är en fin mald och snabbverkande kalk som är granulerad och kan spridas med centrifugalspridare för att tillföra årligt behov av kalcium.
Magprilll

Magprilll

Magprill är en granulerad kalk där dolomit och kalciumkarbonat har finmalts för att ge snabb effekt. Produkten är sedan granulerad i 2-6 mm stora granuler för att enkelt kunna spridas…
Kalcit Granul

Kalcit Granul

Kalcit Granul är en finmald kalciumkarbonat som granuleras för att enkelt kunna spridas och snabbt höja pH till den enskilda växtodlingssäsongen.
Magnum 12 Granul

Magnum 12 Granul

Magnum 12 Granul består av finmald dolomitkalk 0–0,1 mm som sedan är granulerad till 2–6 mm stora granuler som sprids med gödselspridare.
Sulfoprill 14

Sulfoprill 14

Sulfoprill 14 är granulerad till 2–6 mm granuler som består av finmald gips och kalciumkarbonat.

Kalk i lösvikt

Magnum 12 Mjöl

Magnum 12 Mjöl

Magnum 12 mjöl är finmald ner till en partikelstorlek på 0-0,1 mm, (0,04 mm i snitt) detta gör att en hög effekt fås redan år 1​.
Kritkalk

Kritkalk

Kritkalk är en finmald kritkalk som går att blanda i sprutan för att bladgödsla kalcium till dina grödor.

Prata med oss

personal_2022_fredrik

Fredrik Bondesson

Säljare Väst

personal_2022_staffan

Staffan Svensson

Säljare Öst

ekovax_personal_herman_6

Herman Lönnqvist

Säljare Syd